Mit tanul egy budapesti gimnazista és egy bagi roma gyerek egymástól?

2016.04.07. 16:08 BAGázsKözhasznúEgyesület

2016 január elseje után az érettségi bizonyítvány kiadásának feltétele 50 óra “közösségi szolgálat”, azaz közösségi munka elvégzésének igazolása – ez az Iskolai Közösségi Szolgálat, röviden IKSZ.

A közösségi szolgálat bevezetésekor, 2012-ben született meg a BAGázs IKSZ programja is, aminél szebb win-win projektet nehéz találni. Egyrészt szakmailag is értelmes alternatívát nyújt a gimiseknek a kötelező közösségi szolgálat elvégzésére, másrészt a bagi cigánytelepen élő gyerekeknek biztosít iskola utáni projektalapú, kreatív foglalkozásokat. Hetente közel 40 gimis és az őket támogató önkéntes tartja a telepen a kiscsoportos foglalkozásokat, 5 és 13 év közötti gyerekeknek - vannak, akik filmet forgatnak, mások a bábszínház világával ismerkednek vagy éppen mesekönyvet írnak. A gyerekek így iskola után nem az utcán csavarognak, hanem fejlesztő foglalkozásokon vesznek részt.

És miért jó ez egy gimisnek? Miért vállalja egy budapesti középiskolás a magas óraszámok mellett azt, hogy a szabadidejében nem a barátokkal lóg vagy a számítógép előtt ül, hanem elbuszozik Bagra és ott egy cigánytelepen közösségi szolgálatot teljesít? Mi motiválja azokat a gimiseket, akik már teljesítették az 50 órát, de további féléveket vállalnak Bagon, teljesen önkéntes alapon? Riportfilmünkből megtudod a válaszokat.

IKSZ programunk folytatásához a Te segítségedre is szükségünk van!

Támogatásoddal biztosan meg tudjuk teremteni a foglalkozások feltételeit – fenn tudjuk tartani a konténerünket és mindig lesz a foglakozásokon papír és színes ceruza.

  • havi 3000 Ft biztosítja a foglalkozásokhoz szükséges eszközök beszerzését
  • havi 6000 Ft a foglalkozások helyszínének havi rezsi költségét fedezi
  • havi 12 000 Ft az önkéntesek, programfelelősök, koordinátorok utazási költségére elegendő
  • havi 45 000 Ft a telepen élő helyi koordinátorunk fizetése
  • havi 100 000 Ft a program működési költségét (önkéntesek képzése, program koordináció) biztosítja

Segíts, hogy folytathassuk! –  www.bagazs.org/befektetoleszek 

 

A kampány a Norvég Civil Alap támogatásával valósult meg – norvegcivilalap.hu

ncta_tamogato_es_lebonyolito_logosor.jpg

süti beállítások módosítása